Deona is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
Request demoNews

Stimuleer kinderparticipatie met DoenKids

In de buitenschoolse opvang leren kinderen allerlei vaardigheden die later goed van pas komen in de maatschappij. De kinderen van vandaag zijn immers de burgers van morgen. Kinderparticipatie maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. In deze blogpost leggen we uit wat kinderparticipatie betekent, bespreken we de voordelen en vertellen we hoe DoenKids hierbij ondersteunt. Inclusief een leuk extraatje voor de kinderbegeleider.

Wat is kinderparticipatie?  

Kinderparticipatie betekent dat kinderen een stem krijgen in processen waarvan zij onderdeel uitmaken. In plaats van kinderen alleen activiteiten en regels op te leggen, worden ze betrokken in de besluitvorming hiervan. Dit betekent natuurlijk niet dat ieder kind áltijd zijn of haar zin krijgt, maar ze worden wel gehoord. Kinderparticipatie draagt op verschillende manieren bij aan de ontwikkeling van het kind.

Zelfontplooiing  

Kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan, zitten in een fase waarin ze beetje bij beetje ontdekken wat hen bevalt. Door kinderen medezeggenschap te geven in bijvoorbeeld activiteiten, ontdekken zij sneller wat ze wel en niet leuk vinden. Vervolgens kan je zowel de groeps- alsook de individuele activiteiten afstemmen op hun voorkeuren.

Creativiteit van kinderen

De creativiteit van kinderen is vaak grenzeloos en soms erg amusant. Ze kunnen hun ongefilterde mening geven en hebben meestal een heel andere kijk op de wereld dan volwassenen. Daar kan je met kinderparticipatie handig op inspelen. Door de kinderlijke creativiteit los te laten op de activiteiten, regels en spelletjes in de buitenschoolse opvang, kom je wellicht tot nieuwe inzichten en kan je de beleving van de kinderen zelfs verbeteren. Hiermee ontstaat een leuke wisselwerking tussen de kinderbegeleider die de kaders zet, en de kinderen die deze kaders verder inkleuren. Een win-win dus!

Verhoogd zelfvertrouwen

Naast het stimuleren van de zelfontplooiing en de creativiteit, stimuleert kinderparticipatie ook het zelfvertrouwen. De buitenschoolse opvang kan beschouwd worden als een mini-maatschappij. Door kinderen hierin een stem te geven en mee te laten beslissen, worden ze daadwerkelijk gehoord. Dit heeft een verhoogd zelfvertrouwen tot gevolg, omdat kinderen weten dat hun mening serieus genomen wordt.  

Kinderparticipatie & DoenKids: Prikbordfunctionaliteit

DoenKids ondersteunt je graag bij de kinderparticipatie. Daarom kan je op het platform de prikbordfunctionaliteit vinden. Kinderen kunnen op het platform zoeken naar activiteiten die hen aanspreken. Wanneer een kind een leuke activiteit heeft gevonden, kan deze toegevoegd worden aan het prikbord. Je kan voor iedere activiteit een ander kind of een groepje kinderen laten speuren op het platform.  

Uiteindelijk hangt het prikbord vol met ideeën en kunnen kinderen meebepalen hoe hun dag eruit komt te zien. Leuk extraatje hierbij is dat je niet altijd zelf je hersens hoeft te kraken om een toffe activiteit te bedenken. Hoe fijn is dat?!
All rights reserved KidsKonnect
Created by Clic.nl
This website uses cookies